english flag  dutch flag  

Köket

 I det välutrustade köket finns en stor elektrisk spis, stekbord, ugnar och tre stora ångvärmda kokgrytor. Färstningens kök var känt för att servera god mat. Pannbiff, kålpudding, kalops och naturligtvis ärtor med fläsk fanns på menyn.  Efter middagen serverades efterrätt. Det kunde vara kräm på torkad frukt eller risgrynspudding. Populärast var konserverad frukt med grädde. Det fanns ett stort förråd med mat för att klara krigstillstånd. I förrådet ingick bland annat torkade ärtor, vällingpulver och fläskkonserver. Kökspersonalen var utbildad av marinens förplägnadsskola i Karlskrona.

Maskinhallen
 

I maskinrummet finns alla hjälpsystem för anläggningen samlade. Här finns kraftaggregat, pannrum, djupvattenbrun och ventilationsanläggning. Uppgifterna om anläggningens kapacitet var under drift topphemlig. Om fienden skulle få kunskap om kraftförsörjning och vattentillgång var det också möjligt att räkna ut hur länge fästningen skulle kunna hålla ut. Det dieseldrivna kraftaggregatet av märket Nohab Polar kunde med sina 8 cylindrar och 445 bhp generera 370 kW med 400 Volt och 535 amperes styrka vid 600 varv i minuten. Detta räckte för hålla fästningen i full drift i 90 dagar. Fästningen har en egen djupborrad vattenbrunn så att en eventuell fiende inte skulle kunna förgifta eller förstöra vattenförsörjningen eller på annat sätt göra den sårbar. Ventilationsanläggningen är tillräckligt stor för att kunna förse hela fästningen med frisk luft, och om nödvändigt stänga ute all inkommande luft och cirkulera befintlig luft i 10-14 dagar innan man måste öppna luftintagen igen. Detta gjordes dock bara om det fanns risk för gasanfall. För att få en tjänst i Maskinrummet krävdes en godkänd tolvveckors kurs på flottans maskinskola i Karlskrona. Det var nödvändigt för att snabbt kunna åtgärda fel och för att kunna utföra reparationer utan hjälp utifrån. Med anledning av detta finns det även flera verkstäder i fästningen, vilka kunde serva övriga delar av Spärrbataljon Hemsö's förband.

Sjukan

 Mitt inne i bergrummet ligger fästningens sjukhus, "sjukan". Sjukan består av mottagningsrum, operationssal, sjuksal, toaletter och förråd.  Här behandlades de värnpliktiga av sjukvårdare för enklare åkommor. Huvudvärk och magont var vanliga problem. Förråden med medicin och instrument var mycket stora. Det var möjligt att göra sex till åtta operationer per dygn i fästningen. Sjukan var samtidigt ett mobilt fältsjukhus, och är det enda kvarvarande av sitt slag i Sverige. Utrustningen stod alltid färdig och packad i lådor för att närsomhelst kunna skickas varsomhelst i Sverige. På order skulle fältsjukhuset kunna stå paketerat och klart för frakt på Härnösands järnvägsstation inom 96 timmar.

Logementen

Logementen i fästningen ligger längs korridorerna totalt finns det 320 bäddar. Logementen har 2 set trevåningssängar i varje. Befälen bodde i samma typ av rum, men med färre sängplatser, och till varje sängplats hör ett litet plåtskåp och en plåtlåda för att förvara kläder och privata saker.

Det finns även 3 öppna logement med 6 bäddar vardera, som brukades av markstridsförbanden eller gästande förband. Det var noga med ordningen; sängarna skulle vara välbäddade, utrustning och personliga persedlar i god ordning. Utanför varje logement finns ett vapenställ där den värnpliktige placerade sitt vapen, sin skyddsmask och sin hjälm för att alltid veta var utrustningen fanns.
Från början var det tillåtet att röka inne på rummen; sedermera insåg man brandfaran i sängrökning och askkoppar sattes då upp utanför varje logement och rökningen flyttades ut i korridoren. 1980 totalförbjöds rökning i fästningen, och snuset gjorde sitt intåg.  

Mässar

Mat serverades på tre platser i anläggningen. Det finns en mäss för officerare, en för underbefäl och en matsal för värnpliktiga. Maträtterna var samma för alla. I mässen har kungar och spioner dinerat.

På kvällarna samlades många i matsalen för att spela kort och umgås. I markan kunde man köpa snus, godis och kvällstidningar.

Mobbföråd

I anläggningen finns ett mobiliseringsförrråd med all utrustning som soldaterna behövde när det kom till berget.

 

Sociala medier

Hemso fastning on facebook   Hemso fastning on Twiter